Saturday, August 04, 2012

Αναξιοποίητοι οι υγρότοποι αν και σε άλλα μέρη θησαυρίζουν από το τουριστικό ρεύμα


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Μπορούμε να αντιγράψουμε προσπάθειες στο εξωτερικό που είναι ήδη επιτυχημένες
Γράφει ο Γιώργος Βολουδάκης (xronos gr)
 
Μέχρι πρόσφατα όταν ήθελα να υποδείξω κάποιο υποδειγματικό τρόπο τουριστικής και για την ακρίβεια οικοτουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης αναφερόμουν στο πάρκο Lake District στην Αγγλία. Ένα πάρκο με 8.000.000 επισκέπτες το χρόνο και 16.000.000 και κάτι διανυκτερεύσεις το χρόνο.
Με περίπου 12.000 θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες. Και το πλέον σημαντικό περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ έσοδα. Παραδέχομαι ότι έκανα λάθος και ζητώ δημοσίως συγνώμη. Κάτι τέτοιο δεν είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Τελικά δεν διαθέτουμε ανθρώπους αλλά και την ανάλογη θέληση για να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε τουριστικό προορισμό. Κι ας διαθέτουμε 7 από τις 13 σημαντικότερες υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας στο νομό μας. Κι ας έχουμε πλέον εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας. Κι ας έχουμε διαθέσιμα μέσα προβολής που πριν δέκα χρόνια δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε. Κι ας έχουμε ευρωπαϊκούς πόρους διαθέσιμους. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι. Απλά δεν υπάρχουμε στον τουριστικό χάρτη όταν άλλες περιοχές με μία λίμνη ή ένα πάρκο δέχονται μεγάλους αριθμούς επισκεπτών. 
Πρόσφατα σε ένα ταξίδι μου στη νότια Γερμανία για μία εμπορική έκθεση είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ένα μικρό θεματικό πάρκο μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό πάρκο που φιλοξενεί μια μικρής έκτασης λίμνη και μερικές πολύ βασικές κτηριακές εγκαταστάσεις. Αυτές είναι μετατροπή κτηρίων και αποθηκών ενός αγροκτήματος. Σ αυτό το αγρόκτημα λοιπόν είχαν τις φωλιές τους πελαργοί. Στη λίμνη φιλοξενούνταν μόνιμα άγριες πάπιες και χήνες και μερικά άλλα είδη υδρόβιων πουλιών. Με απλά μέσα και πολύ όρεξη και δουλειά ο χώρος έχει μετατραπεί σε αυτό που πριν είπα θεματικό πάρκο. Εκτός από τα προαναφερθέντα ζώα το πάρκο φιλοξενεί και ένα είδος Μακάκου φιλικού και προσιτού στους επισκέπτες. Επίσης υπάρχει χώρος φιλοξενίας ελαφιών, διάδρομοι και παρατηρητήρια μέσα στη λίμνη, χώρος παρατήρησης για ερπετά και αμφίβια. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ένα εστιατόριο και καφετέρια, πωλητήριο αναμνηστικών βοηθητικούς χώρους, ενοικιαστήριο ποδηλάτων και οι στέγες δεκάδες φωλιές πελαργών. Νομίζω ότι οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους για την ποιότητα του χώρου. Μια μικρή λεπτομέρεια θα προσθέσω. Κάθε μέρα το πάρκο δέχεται 1000 επισκέπτες σε δύο εβδομάδες δηλαδή όσους επισκέπτες έχει το πάρκο της Δαδιάς σε ένα χρόνο και χωρίς να απασχολεί μια στρατιά από δημοτικούς και δημόσιους υπαλλήλους. Το αντίστοιχο της Βιστωνίδας δέχεται 2000 επισκέπτες το χρόνο όσους δηλαδή αυτό δέχεται σε δύο μέρες! Παράλληλα ευεργετεί  την τοπική κοινωνία με απασχόληση , κατανάλωση τοπικών προϊόντων και διανυκτερεύσεις στα τοπικά ξενοδοχεία. Απλά πράγματα για άξιους και δυναμικούς ανθρώπους.
 Ελπίζω ότι επιτέλους αυτοί που αποφασίζουν για την περιοχή να δουν ότι με απλά μέσα και νέα νοοτροπία μπορούμε να κάνουμε πολλά.  
4/8/12 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin