Το στοίχημα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, αλλά και της
εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, δεν το έχει κερδίσει ακόμα η Ελλάδα.
Κάποιες δειλές προσπάθειες προώθησης πράσινης ενέργειας ξεκίνησαν τα
τελευταία χρόνια, ωστόσο χωρίς ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία. Παρ’
όλα αυτά η αγορά κατάφερε να ενσωματώσει κάποιες τεχνολογίες, αλλά με
πολύ αργό ρυθμό. Σήμερα η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην
ακαθάριστη τελική κατανάλωση φτάνει το 10% και στην ηλεκτροπαραγωγή το
17%.
«Δεν έχουμε προβλήματα με την τεχνολογία. Μπορούμε να παράγουμε ενέργεια για θέρμανση, ηλεκτρισμό και μεταφορές από καθαρές πηγές» επισημαίνει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες AE κ. Γιάννης Τσιπουρίδης. «Το θέμα είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσουν. Αλλά πάντα ήταν άλλες οι προτεραιότητες. Αυτά που γίνονται στη Γερμανία και αλλού τα βλέπουμε από μακριά και… τρέχουν τα σάλια μας» λέει χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Τσιπουρίδης, θα μπορούσε να ήταν ένα κέντρο για αυτές τις τεχνολογίες και να τις εξάγει. «Εχουμε φωτεινά μυαλά, όρεξη και τους φυσικούς πόρους. Τα πάντα έχουμε. Μονίμως στερούμαστε πολιτικής βούλησης» καταλήγει.
Ο πράσινος Αϊ-Στράτης
Σήμερα, υπό τις πιέσεις του μνημονίου, μόνο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) επιχειρεί με κονδύλια από το ΕΣΠΑ να «φυτέψει» σε διάφορες περιοχές της χώρας παραδείγματα ορθής ενεργειακής πρακτικής με στόχο να αποτελέσουν τη «μαγιά» για την ανάπτυξή τους στο μέλλον.
Σχετικά με την πολυσυζητημένη μετατροπή του Αϊ-Στράτη σε πράσινο νησί έστω και καθυστερημένα κάτι φαίνεται να κινείται. Μόλις στις 4 Μαΐου βγήκε η απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Συνολικά εγκρίθηκαν 8,9 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες του ΚΑΠΕ προχωρούν τις μελέτες και τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Οταν αυτά ολοκληρωθούν ο Αϊ-Στράτης θα αποτελεί το πρώτο ενεργειακά αύταρκες ελληνικό νησί.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστεί ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά και ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, που θα συνδυαστεί με παραγωγή υδρογόνου το οποίο τις ημέρες που δεν φυσάει θα τροφοδοτεί μηχανές εσωτερικής καύσης και θα παράγει ρεύμα.
Επίσης θα λειτουργεί και σύστημα ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο για τα ειδικά σκούτερ που θα διαθέτει ο δήμος στους επισκέπτες. Ακόμη θα διατίθενται ηλεκτρικά οχήματα και σκούτερ τα οποία θα φορτίζονται σε έναν σταθμό φόρτισης από φωτοβολταϊκά. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης θα γίνουν και σε δημοτικά κτίρια του νησιού.
Παράλληλα με τον Αϊ-Στράτη, το ΚΑΠΕ έχει προκηρύξει έργο 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δύο χωριών και άλλων δύο νησιών μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και μηδενικών εκπομπών αερίων. Το ενδιαφέρον, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ καθηγητής Μάνθος Σανταμούρης, είναι μεγάλο καθώς περισσότερες από 20 περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Οπως σημειώνει ο ίδιος, ήδη ετοιμάζονται μεγάλες προτάσεις από τη Γαύδο ως τη Σαμοθράκη και από τους Παξούς ως τους Λειψούς. «Υπολογίζεται ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια και θα ξεκινήσουν οι κατασκευές» λέει ο κ. Σανταμούρης.
Εφημερίδα “Το Βήμα”
Short URL: http://www.greenspot.gr/?p=11563
No comments:
Post a Comment
Only News