Sunday, July 29, 2012

Δέσμη μέτρων με έμμεσο κούρεμα οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς παραγωγούς φωτοβολταϊκών ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ

Το έμμεσο κούρεμα των οφειλών του λειτουργού της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) προς τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο πακέτο των άμεσων μέτρων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που απειλεί με κατάρρευση την αγορά.

Όπως όλα δείχνουν, τα άμεσα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, που πέραν του κουρέματος θα περιλαμβάνουν περιορισμένη αύξηση του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και διασφάλιση της δανειοδότησης του ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ποσό της τάξης των 170 εκατ. ευρώ, θα ανακοινωθούν περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου και έως τον Ιούλιο του 2013. Το όλο θέμα θα εξεταστεί και από την ολομέλεια της ΡΑΕ που συνεδριάζει την Τετάρτη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, που πραγματοποιεί κύκλο επαφών με τους εμπλεκόμενους, «όλοι κατανοούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σβήσει η φωτιά διότι αν καταρρεύσει η αγορά, η κατάρρευση θα αφορά όλους και κυρίως τη χώρα». Εμφανίζεται δε, απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, μετά και τις συναντήσεις που θα έχει Δευτέρα και Τρίτη με φορείς της αγοράς των ΑΠΕ, στην υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Μέσω αυτών, εκτιμάται ότι σταδιακά και έως το τέλος του 2012 θα κλείσει η «μαύρη τρύπα» της αγοράς ηλεκτρισμού που προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και θα επέλθει ισορροπία, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Στα άμεσα μέτρα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες περιλαμβάνεται έκτακτη εισφορά σε χρήμα από τα φωτοβολταϊκά που ήδη λειτουργούν προς το ΛΑΓΗΕ. Με τον τρόπο αυτό, που αποτελεί ένα έμμεσο κούρεμα των οφειλών του ΛΑΓΗΕ, εκτιμάται πως διασφαλίζεται νομικά ότι δεν θα τεθεί ζήτημα αφερεγγυότητας του κράτους έναντι επενδύσεων που έχουν ήδη γίνει και συμβολαίων που έχουν συναφθεί, όπως πιθανώς να συνέβαινε στην περίπτωση που επιλεγόταν η λύση της μείωσης των εγγυημένων τιμών για υφιστάμενα φωτοβολταϊκά. Το ύψος των οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ υπολογίζεται σε περίπου 170 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα βεβαίως θα υπάρξει μείωση στις εγγυημένες τιμές για όλα τα νέα φωτοβολταϊκά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στις άμεσες παρεμβάσεις δεν θα περιλαμβάνεται μείωση των εγγυημένων τιμών για τις άλλες τεχνολογίες, καθώς εκτιμάται ότι στην αγορά των αιολικών υπάρχει ισορροπία, ενώ οι επιπτώσεις στο λογαριασμό των ΑΠΕ από τεχνολογίες όπως η βιομάζα ή τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι περιορισμένες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων σήμερα υπολογίζεται σε 700 MW και έως το τέλος του χρόνου προβλέπεται να φθάσει στα 1.200 MW, σε συνδυασμό με τις υψηλές εγγυημένες τιμές εκτιμάται ότι συνέτειναν στη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων του ΛΑΓΗΕ τα οποία βεβαίως δεν οφείλονται μόνο στα φωτοβολταϊκά αλλά και στο σύνολο των ανισορροπιών της αγοράς.
                            


Οφειλές ΛΑΓΗΕ-ΑΔΜΗΕ

Ο ΛΑΓΗΕ πέραν των οφειλών του προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, στις 24 Ιουλίου, όφειλε στους ιδιώτες παραγωγούς περί τα 165 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 98 εκατ. ευρώ στην εταιρία Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, τα 6 εκατ. ευρώ στην Ήρων ΙΙ του ομίλου Τέρνα και περίπου 60 εκατ. ευρώ στην Elpedison. Εξάλλου οι οφειλές του ΑΔΜΗΕ  (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας) έφθαναν στα 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 63 εκατ. ευρώ στην Protergia, 23,5  εκατ. ευρώ στην Ήρων ΙΙ και 83 εκατ. ευρώ στην Elpedison. To αποτέλεσμα είναι οι ανεξόφλητοι παραγωγοί, στους οποίους συνολικά το  σύστημα χρωστά 333,7 εκατ. ευρώ, να χρωστούν με τη σειρά στη ΔΕΠΑ για αέριο που έχουν ήδη προμηθευτεί περίπου 316 εκατ. ευρώ.

   Πηνελόπη Μητρούλια 
Πηγή: Express.gr  29/07/12-07:30 
------------------

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin