Thursday, July 26, 2012

Επικίνδυνο το τεχνητό μαύρισμα - «μαϊμού»

Λονδίνο 
Το μαύρισμα - «μαϊμού» μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά την υγεία, όπως δείχνουν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τόσο το σολάριουμ όσο και το μαύρισμα με ψεκασμό εγκυμονούν καρκίνους (και όχι μόνο).
Ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος από τα σολάριουμ
Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένως απευθύνει προειδοποιήσεις σχετικά με κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από τα σολάριουμ. Μια νέα μελέτη ωστόσο δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι πιστευόταν με αποτέλεσμα οι ειδικοί να ζητούν την επιβολή αυστηρών περιορισμών στη χρήση αυτού του είδους των μηχανημάτων μαυρίσματος.
Από τη νέα ανασκόπηση 27 προηγούμενων μελετών οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος προέκυψε ότι ένας στους 20 καρκίνους στο δέρμα προκαλείται από τη χρήση σολάριουμ.
Για κάποιον που έχει κάνει χρήση σολάριουμ έστω και μια φορά ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος φάνηκε να είναι μεγαλύτερος κατά 20% σε σύγκριση με κάποιον άλλον που δεν είχε κάνει ποτέ χρήση του. Αν μάλιστα το άτομο είχε κάνει σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος σχεδόν διπλασιαζόταν.
Αίτημα για αυστηρούς περιορισμούς
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το σολάριουμ θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ζητούν να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στη χρήση σολάριουμ από τα άτομα κάτω των 18 ετών καθώς και να μπει «λουκέτο» στα ινστιτούτα που προσφέρουν σολάριουμ και δεν υπόκεινται σε εποπτεία – τέτοιου είδους νόμοι ισχύουν ήδη στην Αυστραλία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η πρόληψη των επιβλαβών επιδράσεων που συνδέονται με τη χρήση σολάριουμ πρέπει να βασιστεί σε πιο αυστηρές δράσεις» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Ματιέ Μπονιόλ από το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης στη Γαλλία και προσθέτει ότι αν δεν μειωθεί σημαντικά η χρήση σολάριουμ από τους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους τότε θα πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα όπως η πλήρης απαγόρευση χρήσης των σολάριουμ από τον πληθυσμό – τέτοιο μέτρο έχει ήδη ληφθεί από την Εθνική Αρχή για την Επιτήρηση της Υγείας στη Βραζιλία τον Νοέμβριο του 2009.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι η βιομηχανία του τεχνητού μαυρίσματος παρέχει συχνά πληροφορίες που εξαπατούν τους καταναλωτές. «Η βιομηχανία τεχνητού μαυρίσματος ισχυρίζεται ότι το σολάριουμ είναι ασφαλές, ακόμη και ότι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία» γράφουν οι ερευνητές.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων μόνο στην Ευρώπη η χρήση σολάριουμ οδηγεί σε περίπου 3.500 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος και σε 800 θανάτους ετησίως.
Καμπανάκι και για τα σπρέι μαυρίσματος
Καμπανάκι όμως κρούουν οι επιστήμονες και σε ό,τι αφορά μια άλλη μορφή τεχνητού μαυρίσματος, τον ψεκασμό. Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι τα συστατικά των σπρέι που χρησιμοποιούνται για να χαρίσουν μπρούτζινο χρώμα στο σώμα μπορούν να είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, προκαλώντας πιθανώς υπογονιμότητα, γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες, ακόμη και καρκίνο.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το «κοκτέιλ» των χημικών που περιέχονται στα σπρέι μαυρίσματος μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό – ορισμένες από αυτές τις ουσίες είναι πιθανό να λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες και να παρεμβαίνουν στη σωστή ανάπτυξη των εμβρύων.
Το κύριο δραστικό συστατικό στα σπρέι μαυρίσματος είναι η διϋδροξυακετόνη η οποία χαρίζει στο δέρμα καφέ χρώμα. Με δεδομένο ότι αυτά τα σπρέι ψεκάζονται σε ολόκληρο το σώμα και συχνά εισπνέονται, η ουσία μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε βλάβες στο DNA, ακόμη και σε καρκινογενέσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Μεταξύ των συστατικών των σπρέι μαυρίσματος περιλαμβάνονται επίσης αρκετές φορές καρκινογόνες ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη και οι νιτροζαμίνες καθώς και άλλα τοξικά χημικά τα οποία «πιθανώς να αποτελούν έναν από τους παράγοντες πίσω από τη σημαντική αύξηση των καρκίνων, των περιπτώσεων διαβήτη, παχυσαρκίας και υπογονιμότητας» αναφέρει η Τζάκλιν ΜακΓκλέιντ, εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. 
tovima gr 25/7/2012 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin