Wednesday, July 04, 2012

Φωτοβολταϊκά διπλής όψεως παράγουν 50% περισσότερη ενέργεια

Τα φωτοβολταϊκά διπλής όψεως παράγουν ενέργεια από τις ακτίνες του ηλίου που «χτυπούν» την μπροστινή πλευρά τους αλλά και από το φως που αντανακλάται και διαχέεται στην πίσω πλευρά τους.
Εγκαθίστανται είτε κάθετα είτε οριζόντια και εκτιμάται ότι μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα στο έπακρο.
Η ιδέα των «διπλών» φωτοβολταϊκών έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και δεκαετίες, ωστόσο το υψηλό κόστος και οι κατασκευαστικές δυσκολίες λειτουργούσαν πάντα αποτρεπτικά.

Σήμερα μια ισραηλινή νεοσύστατη εταιρεία εν ονόματι BSolar αποφάσισε να υπερπηδήσει τα εμπόδια και ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε τα πρώτα φωτοβολταϊκά διπλής όψεως με υψηλή αποδοτικότητα.
Επίσης, τα «διπλά» φωτοβολταϊκά μονοκρυσταλλικού πυριτίου της BSolar δεν έχουν πολύ υψηλό κόστος κατασκευής αφού φτιάχνονται με στάνταρ εξοπλισμό και παραγωγικές διαδικασίες, γεγονός που αφήνει ελπίδες για μαζική παραγωγή.
Βέβαια το μυστικό τους είναι ότι περιέχουν βόριο αντί για αλουμίνιο.
Το βόριο επιτρέπει στο πίσω μέρος του πάνελ να απορροφήσει το φως που αντανακλάται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την αποδοτικότητα της μπροστινής πλευράς.
Εκτός αυτού ενισχύει την ανθεκτικότητα των πάνελ σε χτυπήματα και μειώνει τις πιθανότητες να σπάσουν, ειδικά όταν μιλάμε για λεπτές κατασκευές.
Αν και το βόριο δυσκολεύει λίγο την παραγωγική διαδικασία και ανεβάζει το κόστος των φωτοβολταϊκών, η BSolar κατάφερε να διατηρήσει ανταγωνιστικές τιμές διαφημίζοντας αποτελεσματικά την υψηλή αποδοτικότητα των πάνελ της, αφού παράγουν ως και 50% περισσότερη ενέργεια.
Η εταιρεία, που έχει ήδη ολοκληρώσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 730 kW στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι οι κατασκευαστές θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν στα έργα τους τα «διπλά» πάνελ, ενισχύοντας τη νέα τεχνολογία.

-------------------
*Ηλιακή Ενέργεια - Φωτοβολταϊκά Διπλής Όψεως
Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών διπλής όψεως προέκυψε από τις διαστημικές ανάγκες της Σοβιετικής Ένωσης. Για τους δορυφόρους η μόνη πηγή ενέργειας είναι η ηλιακή και για την υποστήριξη των οργάνων τους χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκές κυψέλες. Προκειμένου οι δορυφόροι με τα panels να είναι ενεργειακά αυτάρκεις, επινοήθηκε η τεχνική λείανσης της κυψέλης και από την πίσω πλευρά και το κλείσιμό της σε "σάντουιτς τζάμι-τζάμι". Αυτή η επινόηση οδήγησε σε ένα προϊόν που αποδίδει περισσότερη ενέργεια από μικρότερη επιφάνεια. Η απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη χρονική διάρκεια που θα "βλέπουν" τον Ήλιο κάθετα. Τα συμβατικά panels, αξιοποιούν μέρος μόνο της προσφερόμενης ηλιακής ενέργειας, αφού είναι ενεργά από τη μία όψη μόνο, η οποία ενεργοποιείται όταν ο ήλιος βρίσκεται στο νότιο μισό του ορίζοντα και σε μία περιοχή περίπου 150ο.
Αντίθετα τα bifacial – windsol επιπλέον εκμεταλλεύονται: α) το χρόνο που ο ήλιος βρίσκεται βόρεια του νοητού άξονα ανατολής – δύσης και που κατά την θερινή περίοδο είναι πάνω από 7 ώρες ημερησίως, β) την ακτινοβολία που διαχέεται στο περιβάλλον και γ) αυτή που ανακλάται.

Image

Το παραπάνω σχήμα δείχνει τη μεταβολή της θέσης του ήλιου σε ότι αφορά το μέγιστο και το ελάχιστο ύψος στον ουρανό το χειμώνα (21 Δεκεμβρίου), και το καλοκαίρι (21 Ιουνίου) που κυμαίνεται από 28ο – 75ο (στην Αττική) σε ότι αφορά τον οριζόντιο άξονα.

Επίσης δείχνει ταυτόχρονα και τη συνεχή μεταβολή της θέσης του ήλιου στον ορίζοντα κατά τη διάρκεια του χρόνου (Ανατολή – Δύση), άρα τη χρονική διάρκεια της ηλιοφάνειας, που κυμαίνεται από 142,5ο το χειμώνα (21 Δεκεμβρίου) έως 222ο το καλοκαίρι (21 Ιουνίου) μετρώντας από το σημείο του Βορρά. Αυτή η μεταβολή αποτυπώνεται με τα γραμμοσκιασμένα τμήματα στο παραπάνω σχήμα. Οι κατασκευαστές του bifacial - windsol βέβαιοι για την υψηλή ποιότητα και αντοχή του, παρέχουν 5ετή εγγύηση προϊόντος και 25ετή εγγύηση του 80% της ισχύος του. 

Εικόνα της οπίσθιας και εμπρόσθιας
πλευράς των φωτοβολταϊκών διπλής όψεως.
οπίσθια όψη
οπίσθια όψη
εμπρόσθια όψη
εμπρόσθια όψη
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin