Δυο εβδομάδες πριν την πολυαναμενόμενη διάσκεψη-μαμούθ του Ρίο ντε
Τζανέιρο, τα Ηνωμένα Έθνη εντείνουν τις πιέσεις για άμεσα και
αποφασιστικά βήματα στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη
νεότερη έκθεσή του για την κατάσταση του πλανήτη, Geo 5, το
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) προχωρά σε έναν εν μέρει
καταστροφικό απολογισμό όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων που έχουν
τεθεί.
Μετά από «εκατομμύρια δηλώσεων» και εκατοντάδες συμφωνίες δεν διαπιστώνεται η παραμικρή πρόοδος στους περισσότερους τομείς. «Καταδικάζουμε τους ανθρώπους να μην έχουν αργότερα επιλογή», είπε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP Άχιμ Στάινερ.
Η διεθνής κοινότητα έχει επιτύχει «σημαντική» πρόοδο σε μόλις τέσσερις από τους 90 στόχους για το περιβάλλον. Αυτοί αφορούν στη μείωση ουσιών που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος, τη μείωση της ποσότητας μολύβδου στα καύσιμα, την καλύτερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό καθώς και τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία, ωστόσο, παραμένει σε δραματικά επίπεδα.
Green Economy στο επίκεντρο
Οι τομείς όπου δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος ωστόσο είναι πολύ περισσότεροι: για παράδειγμα στο πεδίο της προστασίας του κλίματος. Όπως τονίζεται στην έκθεση, εάν δεν αλλάξουν τα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης, η μέση θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί κατά τρεις βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, κάτι που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες. Επίσης, ανησυχητικός είναι και ο απολογισμός στο πεδίο της βιοποικιλότητας με χιλιάδες είδη να απειλούνται με εξαφάνιση παρά τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία τους.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο Ρίο και στη Διάσκεψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί εκεί μεταξύ 20 και 22 Ιουνίου με τη συμμετοχή 100 και πλέον πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών. Στο Ρίο αναμένεται να δρομολογηθεί το σχέδιο της «Πράσινης Οικονομίας» και να ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων.
Παρά τα απογοητευτικά συμπεράσματα της νεότερης έκθεσης του ΟΗΕ πάντως, ο επικεφαλής του UNEP Στάινερ βλέπει και ορισμένα ενθαρρυντικά μηνύματα τα οποία, όπως λέει, δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν. Ο Γερμανός εφιστά την προσοχή στο παράδειγμα της Κίνας όπου η «Πράσινη Οικονομία» έχει γίνει πλέον συστατικό στοιχείο της πολιτικής με τους Κινέζους να είναι πρωτοπόροι στην αιολική ενέργεια. Την ίδια ώρα η Βραζιλία καταστρέφει λιγότερα δάση ενώ η Κένυα έχει κάνει στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αυτό δείχνει ότι η αλλαγή είναι εφικτή», λέει ο Άχιμ Στάινερ.
SKAI
No comments:
Post a Comment
Only News