Wednesday, June 06, 2012

Με το φακό τους αποτύπωσαν την καταστροφική ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον

Η Δέσποινα Κιτίδου βραβεύεται από τον Νίκο Παπαθανασίου
Το ΤΕΕ αναλαμβάνει το ρόλο ως επιστημονικός  φορέας, αποτελώντας τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας και θέτει σε πρώτο πλάνο τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος
(xronos gr
Με μία έκθεση φωτογραφίας, που περιλαμβάνει τα έργα του σχετικού διαγωνισμού, τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το παράρτημα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η έκθεση που φιλοξενήθηκε στην πλατεία μπροστά από το κτίριο του ΤΕΕ, στην Κομοτηνή, είχε ως θέμα το περιβάλλον, την καταστροφή που μπορεί να υποστεί με ανθρώπινη επέμβαση.
Έτσι φωτογραφίες από τα μεταλλεία της Κίρκης, ακόμα και φωτογραφίες που δείχνουν πως θα μπορούσε να επηρεαστεί το πράσινο, από τη λειτουργία μεταλλείων, έκλεψαν τις εντυπώσεις στην έκθεση αν και δεν ήταν εκείνες που πήραν τα πρώτα βραβεία και τους επαίνους. 



Tο πρώτο βραβείο πάντως πήρε, ο Αθανάσιος Λουκάς,  ο οποίος παρουσίασε μία φωτογραφία από τη Σαμοθράκη και τις εντυπώσεις έκλεψε η φωτογραφία από το Δέλτα του ποταμού Έβρου, της Δέσποινας Κιτίδου, καθώς και του Γιώργου Γιαννόπουλου.  Στην έκθεση συμμετείχαν με αξιώσεις περίπου 30 έργα, και η εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από τους:  Θανάση Πανδρεμένο – αρχιτέκτονα μηχανικό, τον Νίκο Θωμά ζωγράφο και τον Βασίλη Διαμαντή, επιμελητή της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος, που δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τους καλύτερους, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου. 


ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ 

Με προτεραιότητα, τη διαφύλαξη και την προστασία του περιβάλλοντος, το ΤΕΕ αναλαμβάνει το ρόλο ως επιστημονικός  φορέας, αποτελώντας τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, για ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην περίοδο την οποία διανύουμε, που τα οικονομικά μοντέλα δοκιμάζονται, η υλοποίηση έργων και δραστηριοτήτων αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και η εισαγωγή τεχνογνωσίας από ανεπτυγμένες χώρες κοστίζει, η αξιοποίηση της γνώσης των μηχανικών της περιοχής αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικά έργα και περιβαλλοντικές δράσεις που επιβάλλεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το ΤΕΕ Θράκης είναι, η διαχείριση αστικών απορριμμάτων, η ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων, η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής. Επίσης η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, η ανάδειξη, προστασία (και χρηματοδότηση) του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.Η καταπολέμηση της ερημοποίησης και η βελτίωση των εδαφών. Ο έλεγχος και παραγωγή επιστημονικής άποψης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδυτικών προτάσεων που αφορούν μεταλλευτικές δραστηριότητες (εξόρυξη χρυσού). Η διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος και η δημιουργία «πράσινων πόλεων».


Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ 

Στην εποχή μας που το βιοτικό επίπεδο των πολιτών χειροτερεύει καθημερινά, οι χώροι πρασίνου και το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν διέξοδο και «δωρεάν» ψυχολογική υποστήριξη, αφού ο άνθρωπος ως αναπόσπαστο κομμάτι του είναι φτιαγμένος να νιώθει ευφορία μέσα σε αυτό. Η διέξοδος αυτή μας ανήκει, ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Παπαθανασίου. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επένδυση του χρυσού. Σταθερή θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, παραμένει ο στόχος για έλεγχο και επιστημονική άποψη για όλα τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού στην περιοχή μας.  

Όλγα Τσιούλφα-xronos gr
----------

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin