Sunday, June 17, 2012

Αύριο κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας! - Μία μόνο λύση υπάρχει: όλοι στην κυβέρνηση, κανείς στην αντιπολίτευση.

-Αύριο κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας!

Εμείς οι Eλληνες πολίτες θα αποφασίσουμε σήμερα την τύχη μας και το μέλλον της πατρίδας μας στην κρισιμότερη μεταπολεμική εκλογική αναμέτρηση. Οι στόχοι κάθε Eλληνα που πονάει τον τόπο είναι προφανείς:
- H παραμονή της χώρας στην Eυρωζώνη και η αποφυγή της καταστροφικής συστημικής κατάρρευσης του κράτους και της πραγματικής οικονομίας, που πλησιάζουν το σημείο τήξης.
- Ο άμεσος, αμεσότατος, σχηματισμός μιας κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), που θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, την ανασύνταξη του κρατικού μηχανισμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εδώ δεν χωράει ο προσωπικός ή ο κομματικός εγωισμός κανενός! Πρέπει να σχηματισθεί έως –το αργότερο– την Τρίτη μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος.
- Η αποτροπή μιας εμφύλιας σύρραξης, η πάταξη της εγκληματικότητας και της βίας κάθε ιδεολογικής απόχρωσης.
- Η αποκατάσταση της ομαλότητας και μιας ατμόσφαιρας σχετικής ηρεμίας και πολιτικής βεβαιότητας στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει γρήγορα σκληρές αποφάσεις για να πείσει και τους μέσα και τους έξω ότι κάτι αλλάζει. Οι ξένοι θα βοηθήσουν, και το δείχνουν, αν βρουν σοβαρούς και αξιόπιστους συνομιλητές οι οποίοι χωρίς «τσαμπουκάδες» θα διαπραγματευθούν εθνικά, όσο και σκληρά, αλλά θα τιμήσουν τις όποιες ελληνικές δεσμεύσεις. Οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, μιας ρήξης με τους εταίρους και δανειστές, μιας κοινωνικής έκρηξης είναι μεγάλοι. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και το αστικό καθεστώς δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία. Μια αποτυχία τους θα εκτινάξει τις δυνάμεις του άγριου λαϊκισμού και θα παρασύρει τη χώρα στην καταστροφή. Είναι προφανώς κρίσιμο να περάσουμε πρώτα τον σημερινό κάβο. Η Ν.Δ. πρέπει να έλθει πρώτο κόμμα και να αποτελέσει τον κορμό μιας εθνικής, ευρωπαϊκής κυβέρνησης που θα σημάνει συναγερμό. Μόνο με αυτό το σενάριο θα κερδίσουμε χρόνο για να προλάβουμε τις, πιθανότατα, θετικές εξελίξεις και δεν θα δώσουμε περαιτέρω λαβή στους ολοένα και περισσότερους πιο ενισχυμένους οπαδούς της άποψης που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χαλάσουμε τα σχέδιά τους και να διαψεύσουμε τα στερεότυπά τους για εμάς και την πατρίδα μας και σήμερα στις κάλπες, αλλά και από αύριο το πρωί, που θα αρχίσουν τα πραγματικά πολύ δύσκολα...
--
--

-Μία μόνο λύση υπάρχει: όλοι στην κυβέρνηση, κανείς στην αντιπολίτευση

Ανεξαρτήτως του αν θα βγει πρώτο κόμμα η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του ποσοστού της διαφοράς που θα έχουν μεταξύ τους, αυτό που πρέπει να γίνει για τη χώρα είναι να συγκροτηθεί  μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν τα περισσότερα κόμματα της Βουλής - συμπεριλαμβανομένου, αν είναι δυνατόν, και του ΚΚΕ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ασφαλώς θα συμμετέχει και η ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία προσφέρεται και δεν θεωρώ αναγκαία κακό να συμμετάσχουν και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (παρόλο που θεωρώ ότι λίγα έχει να προσφέρει) και αν μπει στη Βουλή και το κόμμα των Μάνου - Τζήμερου.

Υπάρχουν τρεις λόγοι για την αναγκαιότητα συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Πρώτον, διότι η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη εθνική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρέπει να την αντιμετωπίσει ενωμένη και όχι διχασμένη.

Δεύτερον, διότι, κατά τη γνώμη μου, όλα τα πολιτικά κόμματα -χωρίς να θέλω να μειώσω τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που είναι ασφαλώς μεγαλύτερες εφόσον είχαν τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών- ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Και το λέω αυτό διότι ναι μεν η ευθύνη των πολλών λανθασμένων αποφάσεων βαραίνει αυτούς που κυβέρνησαν, αλλά και η ευθύνη της αχαλίνωτης αντιπολίτευσης του παραλογισμού των απαιτήσεων και της ασυδοσίας που επικρατεί σήμερα βαραίνει την αντιπολίτευση. Βαραίνει το ΚΚΕ, βαραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και μέρος της ευθύνης της αντιπολίτευσης βαραίνει και το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. διότι υπήρξαν αντιπολίτευση και τα δύο εναλλάξ και πολιτεύτηκαν εξίσου ανεύθυνα με τους υπόλοιπους. Ολοι, λοιπόν, μαζί μάς έφτασαν εδώ, όλοι μαζί οφείλουν να μας ξεμπλέξουν. Ουδείς άμοιρος ευθυνών.


Ο τρίτος λόγος που πρέπει να συνεργαστούν είναι ότι όσο σημαντική είναι η ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση άλλο τόσο σημαντική είναι η ανάγκη να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αντιπολίτευση. Και αυτό διότι η αντιπολίτευση σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα όπως ασκείται από όλα τα κόμματα σε αυτή τη χώρα. Μια αντιπολίτευση που απλώς ψεύδεται ασυστόλως, που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, που λέει σε όλα «όχι» προκειμένου να κερδίσει μελλοντικά ψήφους, δεν έχει απολύτως καμία χρησιμότητα, αλλά μόνο ζημιά μπορεί να κάνει.


Για τους τρεις αυτούς λόγους θεωρώ ότι μικρή σημασία θα έχει ποιο θα βγει πρώτο κόμμα, αφού όποιο και να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει -ευτυχώς-, αλλά θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποια άλλα κόμματα για να κυβερνήσει. Αν κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, δηλαδή Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (αλλά ακόμη και το ΚΚΕ), μείνει εκτός κυβέρνησης και θελήσει να αντιπολιτευτεί, η ζημιά που θα προκαλέσει θα είναι καταστροφική και μη αναστρέψιμη. Και αυτό διότι οι Ελληνες πολιτικοί, όπως δεν ξέρουν να κυβερνούν, έτσι δεν ξέρουν και να αντιπολιτεύονται.


Η αντιπολίτευση που άσκησαν όλα τα κόμματα τις τελευταίες δεκαετίες (συμπεριλαμβανομένων των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση) θεωρώ ότι ήταν πιο επιζήμια από την ανικανότητα των κυβερνήσεων.


Οι αχαλίνωτες απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, οι ψευδέστατες υποσχέσεις κυρίως αυτών που ξέρανε πως δεν θα κληθούν να κυβερνήσουν, το διαρκές χάιδεμα των αφτιών, η άρνηση σε όλα, οι ναρκισσιστικές κραυγές των πολιτικών στα τηλεπαράθυρα, οι θεωρίες συνωμοσίας που έπνιγαν κάθε λογική και πραγματικότητα, το χάος που δημιουργούσε η αντιπολίτευση συνέβαλαν και στη μεγιστοποίηση της ανικανότητας των κυβερνήσεων.


(Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά μέσα σε αυτό το κείμενο ότι εξίσου κακή αντιπολίτευση ασκούσαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. όταν ήταν αντιπολίτευση, για να μην παρεξηγηθώ από διάφορους αναγνώστες ότι αθωώνω τους κύριους υπεύθυνους.)


Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, λοιπόν, σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές που όλοι αναζητούν ποιος θα είναι κυβέρνηση, η δική μου άποψη είναι ότι αυτό που προέχει είναι να μην υπάρξει αντιπολίτευση. Η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο ανάλογο με πόλεμο και οι επιπτώσεις από τα σημερινά λάθη θα βαραίνουν γενιές νεότερων σήμερα Ελλήνων, που στο κάτω-κάτω της γραφής είναι οι μόνοι που δεν φταίνε σε αντίθεση με όλους εμάς τους μεγαλύτερους που όλοι φταίμε για την κατάντια μας. Ουδείς έχει δικαίωμα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να αποφύγει τις ευθύνες του. Ουδείς επίσης έχει δικαίωμα να σκεφτεί πρώτα τον εαυτό του και τα μικροπολιτικά οφέλη που αφελώς μπορεί να θεωρήσει ότι θα έχει αν αντιπολιτευτεί. Οποιος αποφύγει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και όποιος θελήσει να αντιπολιτευθεί αυτή τη στιγμή, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί φιλοτομαριστής και προδότης.


Θα μου πείτε, μα πώς μπορεί να συνεννοηθεί ο «μνημονιακός», «συντηρητικός», «δεξιός» Σαμαράς με τον «αντιμνημονιακό», «προοδευτικό», «αριστερό» Τσίπρα;

 Να κόψουν τον λαιμό τους και να τα βρουν για το καλό του τόπου θα σας απαντήσω. Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος, ούτε κανένας άλλος σε αυτή τη χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Η αλήθεια όπως και το συμφέρον του τόπου είναι αυτό που θα προκύψει από τη χωρίς αλαζονεία και μικροσκοπιμότητες δημιουργία ενός υπερκομματικού εθνικού μετώπου που θα έχει ως μοναδικό στόχο το συμφέρον του τόπου, την παραμονή της χώρας μέσα στο ευρώ, την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την εξυγίανση αυτού του σάπιου (όπως όλοι ανεξαιρέτως ξέρουμε πολύ καλά) συστήματος διοίκησης και τη δημιουργία μιας κοινωνίας ευνομούμενης, αλτρουιστικής, δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης.

Στις 18 Ιουνίου πρέπει να έχουμε κυβέρνηση και σε αυτήν πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Αλλιώς θα διαλυθούμε ως κοινωνία και η ευθύνη θα βαραίνει πλέον όχι την όποια ασταθή κυβέρνηση θα συγκροτηθεί, αλλά όποιον θελήσει να παραμείνει στην αντιπολίτευση και να κουνάει το δάχτυλο υποσχόμενος έναν ψεύτικο παράδεισο στον απελπισμένο πολίτη. Και διακινδυνεύω να προβλέψω -έστω και με τον κίνδυνο να διαψευστώ σήμερα κιόλας- ότι αυτό θα συμβεί. Διότι θεωρώ ότι κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο της ευθύνης «να την κοπανήσει».

 
Γρ. Νικολόπουλος
protothema gr
--
--

-Συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης προτείνει ο Α. Μανιτάκης

Αντώνιος Μανιτάκης: Υπ.ΕΣ.
«Απαραίτητη προϋπόθεση θετικών εξελίξεων στη χώρα είναι όλοι, νικητές και ηττημένοι (ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος) να επιδείξουν διάθεση συνεργασίας και σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης που θα μπορέσει να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εθνικής αξιοπρέπειας». Αυτό, μεταξύ άλλων, υποστήριξε σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde και το δημοσιογράφο Αλαίν Σαλ, o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης και επισημαίνει πως «παρά τη μεγάλη διάρκεια της κρίσης και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί λειτούργησαν σωστά και ανέδειξαν έτσι τα γερά θεμέλια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Ο κ. Μανιτάκης υποστηρίζει ότι καθώς «η Ελλάδα βιώνει μια άνευ προηγουμένου οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση και η χώρα βρίσκεται σε ύφεση εδώ και πέντε χρόνια με την ανεργία να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τρία τελευταία χρόνια, τα εισοδήματα των Ελλήνων σημειώνουν μείωση της τάξης τουλάχιστον του 30%».
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα «η ψήφος του ελληνικού λαού στις εκλογές της Κυριακής μπορεί να εκληφθεί ως ψήφος απελπισίας, καθώς τα αυστηρά μέτρα λιτότητας έχουν δημιουργήσει μια αντιστροφή της πραγματικότητας, καθώς οι Έλληνες θεωρούν το Μνημόνιο την αιτία και όχι το αποτέλεσμα της δεινής πραγματικότητας που βιώνουν». Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Ωστόσο, καταλήγει «μας τιμωρούν εδώ και τρία χρόνια για τις απερίσκεπτες επιλογές μας, τον υπερδανεισμό, δημόσιο και ιδιωτικό, αλλά και το δημοσιονομικό μας έλλειμμα. Έχουμε υποστεί ταπείνωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Αυτή η στάση ορισμένων ευρωπαίων ηγετών, κυρίως της Γερμανίας, η οποία ενδεχομένως μπορεί να εξηγηθεί, είναι άδικη. Γι αυτό εκτιμούμε την ομιλία του προέδρου Ολάντ ο οποίος ζητά από τη χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και παράλληλα ζητά σεβασμό προς τον ελληνικό λαό.
Η ηθικολογία των Γερμανών για την Ελλάδα ταιριάζει ίσως στους Γερμανούς αλλά όχι στους Έλληνες.
Δεν απευθύνονται σε μια χώρα που δεν γνώρισε ποτέ τη φιλελεύθερη οικονομική σκέψη σαν να ήταν χώρα προτεσταντική ή καρτεσιανή».

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin