Thursday, June 07, 2012

Βολές από τους «Ράμπο» του Περιβάλλοντος

Αιχμές από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, τις παράνομες χωματερές, τα πρόστιμα και τα αυθαίρετα
Τις αστοχίες σχετικά με τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) στο Γραμματικό κατήγγειλαν την Τετάρτη η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη και ο Γενικός Επιθεωρητής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) κ. Παναγιώτης Μέρκος.
Ειδικότερα, ο κ. Μέρκος μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή ΜΚΟ και άλλων φορέων, επεσήμανε ότι, αν και στο Γραμματικό υπάρχουν ρέματα και τέσσερα ρήγματα, δεν μελετήθηκαν επαρκώς τα υδρογεωλογικά δεδομένα της περιοχής.
«Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από τις αδειοδοτούσες αρχές. Μας αντιμετώπισαν εχθρικά», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι τα ρέματα εξαφανίστηκαν από τις μπουλντόζες. «Ευτυχώς υπάρχουν αεροφωτογραφίες. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας είχαν μιλήσει για τα ρέματα αλλά τα στοιχεία αποκρύφτηκαν», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) συντάχθηκε, όπως είπε ο Γενικός Επιθεωρητής, σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε περίπου τρεις μήνες (Αύγουστος - Νοέμβριος 2003). Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, ούτε μελέτη για κτηνοτροφική μονάδα δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Επεσήμανε επίσης ότι πρώτα αποφασίστηκε η κατασκευή του έργου στο Γραμματικό και οι μελέτες ακολούθησαν, με μοναδικό σκοπό να εμφανιστεί η περιοχή ως η καταλληλότερη για τον ΧΥΤ. «Ελπίζουμε ότι η πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα. Υπάρχουν έρευνες ειδικών που συγκλίνουν με τις θέσεις μας», τόνισε προσθέτοντας ότι το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σε πολλά μεγάλα έργα.
Από την πλευρά της, η κυρία Καραβασίλη ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η κατασκευή ΧΥΤ στην Αττική. Και σημείωσε: «Υπάρχουν τεχνικές λύσεις για να προφυλαχθεί το έργο στο Γραμματικό από το νερό αλλά αυτές δεν εισακούστηκαν και δεν ελήφθη καμιά μέριμνα Όταν όμως με τις βροχές τα ρέματα κατεβάσουν νερό, η Πολιτεία δεν θα μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει».
Η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος αναγνώρισε το σημαντικό έλλειμμα εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι τους τελευταίους μήνες πολλά νομοθετήματα αλλοιώθηκαν. «Να δούμε ποιες μπορούμε τώρα να προσβάλουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε.
Χωματερές: Περισσότερες από όσες δηλώνουμε
Η πραγματικότητα αποκλίνει από όσα δηλώνουμε στο εξωτερικό ως χώρα, δήλωσε μιλώντας για τις παράνομες χωματερές ο κ. Μέρκος.
Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΥΕΠ διαπιστώθηκε ότι οι ενεργές ανεξέλεγκτες χωματερές και οι ανενεργές αλλά μη αποκατεστημένες είναι περισσότερες από όσες δηλώνουμε ως χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πάνω από 100 νέα αυθαίρετα στη Μύκονο
Στη Μύκονο έχουν εντοπιστεί 55 αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία (28 Ιουλίου 2011) για την τακτοποίησή τους βάσει του ν, 4014/2011 και τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μέρκο στο νησί έχουν χτιστεί άλλες τόσες αυθαίρετες οικοδομές για τις οποίες δεν έχει κινηθεί η διαδικασία τακτοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική υπηρεσία κατεδαφίσεων έχει μόνο δύο υπαλλήλους ενώ οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν έχουν ούτε τους πόρους αλλά ούτε και τα συνεργεία για να προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις.
Μείωση των νοσοκομειακών αποβλήτων
Όλες οι μονάδες που ασχολούνται με τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων έχουν ελεγχθεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όπως τονίστηκε στη σημερινή συνάντηση Εργασίας «Επιθεωρητές επί το έργον. Περιβάλλον - Ενέργεια - Δόμηση». «Είναι δύσκολο να βάζεις πρόστιμα σε νοσοκομεία που δεν έχουν να αγοράσουν γάζες. Ωστόσο, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια», σημείωσε ο κ. Μέρκος.
Όπως είπε, το κόστος εξωνοσοκομειακής διαχείρισης αποβλήτων μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 50%. Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα του Αττικού νοσοκομείου, το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατάφερε να μειώσει το κόστος διαχείρισης αποβλήτων κατά 135.000 ευρώ.
Η παραγόμενη ποσότητα τοξικών ιατρικών αποβλήτων από το νοσοκομείο περιορίστηκε κατά 28% και των μη μολυσματικών κατά 60% την ίδια στιγμή που οι ενεργές κλίνες το 2011 ήταν περισσότερες σε σύγκριση με το 2010.
Καθυστερήσεις στην υπογραφή προστίμων
Καθυστερήσεις στην υπογραφή των προστίμων που εισηγούνταν οι «Ράμπο» του περιβάλλοντος από την απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κατήγγειλε η κυρία Καραβασίλη.
Από τις 21 Οκτωβρίου του 2011, σύμφωνα με τον ν. 4014/11 για την επιβολή προστίμων, μετά από περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις που διεξάγει η ΕΥΕΠ, απαιτείται απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος ανεξαρτήτως του ύψους των προστίμων. Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, μέσα στο 2011 είχαν υπογραφεί από περιφερειάρχες 60 εισηγήσεις προστίμων (σχεδόν όσες είχαν εισηγηθεί οι επιθεωρητές) ενώ ο τέως υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε τα 31 από τα 41 πρόστιμα που είχαν εισηγηθεί. Μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο προστέθηκαν άλλα είκοσι πρόστιμα. Το σύνολο των προστίμων που είχαν εισηγηθεί οι επιθεωρητές για το 2011 ήταν 4.013.950 ευρώ.
Μάχη Τράτσα
http://www.tovima.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin