Thursday, May 31, 2012

Δημοκρατικό έλλειμμα εντοπίζει ο Πρόεδρος Schulz

Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz. Μιλώντας στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης. 
Με τα Μέσα ενημέρωσης να εστιάζουν στο αν η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή όχι, ο Martin Schulz θεωρεί πως η ΕΕ βρίσκεται σε « κρίση δημοκρατίας».
 
Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Humboldt στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη (24 Μαΐου), προειδοποίησε πως η δημοκρατία στην Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύπλευρες προκλήσεις.  
Με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να «συγκλονίζουν» την Ευρώπη, επέκρινε έντονα την βιασύνη των ευρωπαίων ηγετών να προβαίνουν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, από τη μια σύνοδο στην άλλη, παρακάμπτοντας τις «εκλεγμένες συνελεύσεις».
 «Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ευρώπη το 2008, οι εκτελεστικές αρχές είχαν καταλήξει στο εξής αξιοσημείωτο συμπέρασμα:  Αφού οι αγορές χρειάζονταν ένα γρήγορο και ξεκάθαρο μήνυμα, τα κοινοβούλια έπρεπε να το δώσουν», είπε.
Ο Schulz έκανε λόγο για «επανεκκίνηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποδυνάμωση των νομοθετικών αρχών στο πλαίσιο των υπαρχόντων συνθηκών. Επίσης υποστήριξε  τον κρίσιμο ρόλο των Ευρωπαϊκών Οργάνων στην κατανομή εξουσιών στα κράτη μέλη.
 «Αυτό είναι το πραγματικό δημοκρατικό έλλειμμα! Με την κάθετη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσαμε να το διορθώσουμε», είπε αναφερόμενος στο δικαίωμα των Ευρωβουλευτών για άμεση νομοθετική πρόταση, κάτι το οποίο είναι αδύνατον προς το παρόν. 
Πρόσθεσε πως δεν είναι ανάγκη να αλλάξουμε τις υπάρχουσες Συνθήκες και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε απλά να δεσμευτεί και να δράσει εντός των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών.
Σύμφωνα με τη EurΑctiv Γερμανίας, η ΕΕ πρέπει να καταστήσει πιο διαφανή την διαδικασία λήψης αποφάσεων ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα συζήτησης. Ο  Schulz αναφέρθηκε στην ACTA, που οδήγησε στην πρωτοβουλία πολιτών με 2.5εκ υπογραφές, απαιτώντας την απόρριψή της. Ακόμα επέμεινε στο γεγονός πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει πυροδοτήσει μια πιο δημόσια και ανοιχτή συζήτηση, ούτως ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει την κατάλληλη απόφαση. 
Ο Schulz έκανε έκκληση για περισσότερο «πολιτισμό» στις αμφιλεγόμενες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να εξασφαλίσει πιο διαφανείς διαδικασίες, είπε πως επιθυμεί να μετατρέψει το Κοινοβούλιο από «μηχανισμό ομοφωνίας» σε «τόπο αντιπαραθέσεων».
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έκανε λόγο για «θεσμική διαφάνεια», που θα φαινόταν απαραίτητη μεσοπρόθεσμα: H Επιτροπή στο ρόλο της Ευρωπαϊκής κυβέρνησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Άνω Βουλή και το Συμβούλιο ως Κάτω Βουλή.   
Ο Schulz τόνισε ότι το όραμά του δεν είναι να μετατρέψει την ΕΕ σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Αντιθέτως μίλησε για «υπερεθνική κυριαρχία», δηλαδή την συγκέντρωση εθνικών κυριαρχιών ώστε να ανακτήσει πολιτικές επιλογές για μελλοντικές δράσεις. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble  προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην απονομή του Βραβείου  Charlemagne, όπου τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Επιτροπής. 
Μια μέρα μετά την  άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες  ο Schulz  έθιξε το θέμα της παρουσίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Mario Draghi :«ο κ. Draghi είναι προσκεκλημένος ενώ εγώ δεν είμαι…. Δεν πιστεύω πως η Ευρωβουλή θα το ανεχτεί αυτό για πολύ», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Μετά την αναγόρευσή του στην αρχή του έτους, ο Schulz ανακοίνωσε πως δεν θα ανεχόταν να υποβιβαστεί σε διακοσμητικό ρόλο. Αντ’ αυτού, θέλησε να λάβει μέρος σε συναντήσεις Ευρωπαίων ηγετών ακόμα και απρόσκλητος. Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να συζητήσουν τα σχέδια για περαιτέρω οικονομική ενοποίηση κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο τέλος Ιουνίου.
EurActiv.gr |

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin