Monday, May 28, 2012

«Ταβάνι» αγγίζει η ενεργειακή παραγωγή του Αζερμπαϊτζάν

EurActiv.gr
Το Αζερμπαϊτζάν εξαρτάται από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η Ευρώπη αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό συνεργάτη της χώρας αυτής. Την Πέμπτη 24/5 η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο του φόρουμ της ΒΡ στο Βερολίνο, όπου έγινε λόγος για τις ποσότητες αερίου που θα φτάνουν μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στο ευρωπαϊκό δίκτυο τροφοδοσίας. 

Η εθνική οικονομία του Αζερμπαϊτζάν εξαρτάται από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εξόρυξη σε μεγάλο βαθμό πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ξεκίνησε το 2005 στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, εκφράστηκε σε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη της οικονομίας και σε θετικά στοιχεία για την εξωτερική οικονομία.
Το 2011 το αργό πετρέλαιο συνέβαλε σε ποσοστό σχεδόν 87% επί των συνολικών εξαγωγών και σχεδόν 52% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), κάτι που μεταφράζεται σε 63,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το ΑΕΠ που σχετίζεται με το  πετρέλαιο σημείωσε το 2011 πτώση κατά 9,3%, ενώ εκείνο του πετρελαϊκού τομέα σημείωσε άνοδο κατά 9,4%. Η παραγωγή ωστόσο μη-πετρελαϊκών βιομηχανιών είναι περιορισμένη.
Τα κοιτάσματα πετρελαίου που έχει εξασφαλίσει το Αζερμπαϊτζάν φτάνουν τα 14 δισεκατομμύρια βαρέλια (περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι), ενώ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα 2.550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Το 2011 εξορύχτηκαν στο Αζερμπαϊτζάν σχεδόν 46 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, αρκετά λιγότεροι από τους προγραμματισμένους 50. Για το 2012 αναμένεται μόνο μια μικρή άνοδος. Κάτι τέτοιο εξηγείται με την ανανέωση των εγκαταστάσεων.
Νέα ευρήματα φυσικού αερίου
Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές προγνώσεις αναμένεται μέχρι το αργότερο το τέλος της δεκαετίας να ξεπεραστεί το αποκορύφωμα των εξορύξεων. Η παραγωγή φυσικού αερίου έχει φτάσει τα 25,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Εξαιτίας της ανεύρεσης νέων πηγών φυσικού αερίου, η χώρα θα έχει παραγωγή φυσικού αερίου 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο, από τα οποία τα μισά θα χρησιμοποιούνται σε εξαγωγές.
Η εξόρυξη φυσικού αερίου από το Shah Deniz ξεκίνησε στο τέλος του 2006. Το 2011 παράχθηκαν 6,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ μέχρι το 2017 αναμένεται ο όγκος των εξορύξεων να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια το χρόνο.
Το φυσικό αέριο από το Shah Deniz θα μεταφέρεται σταδιακά από τον «Αγωγό νοτίου Καυκάσου» στην Τουρκία και από εκεί στη μετέπειτα κατεύθυνσή του στην Ευρώπη. Το Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται κατά μόνας μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν εξαρτάται πλέον από εισαγωγές.
Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να συμμετάσχει σ’ ένα «Νότιο Διάδρομο» για μεταφορές φυσικού αερίου από την περιοχή Κασπίας και της γειτονικής Ανατολής (Transanatolische Pipeline TANAP μέσω Τουρκίας, από το τουρκικό δυτικό σύνορο Nabucco δηλαδή το γνωστό South East Europe Pipeline SEEP της BP ή τον Trans Adriatic Pipeline TAP) προς την Ευρώπη με την ιδιότητα του προμηθευτή και διαμετακομιστή. Μετά από απόφαση το Φεβρουάριο του 2012 σχετικά με τον αγωγό Interconnector Italy-Greece (ITGI) και υπέρ του TAP, θα αποφασίσει η κοινοπραξία Shah-Deniz-II το καλοκαίρι ανάμεσα στα δύο βορειότερα πρότζεκτ των αγωγών.
Εξασφαλίζεται ο μισός κρατικός προϋπολογισμός
Ένα μέρος των εσόδων του Αζερμπαϊτζάν από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις θα διαχειρίζεται το Κρατικό Πετρελαϊκό Ίδρυμα (SOFAZ), του οποίου η περιουσία (Καταστατικό Ιανουαρίου 2012) ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2012 στα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το SOFAZ υποστηρίζει τον κρατικό προϋπολογισμό σε παραπάνω από το 50 τοις εκατό, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί και επενδύσεις σε έργα υποδομής και σε κοινωνικά προγράμματα.
Η πιο σημαντική, με εθνική σημασία, έκθεση στο Αζερμπαϊτζάν είναι η «Διεθνής Έκθεση πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας», η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου στο Baku. Φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 5-8 Ιουνίου. (www.caspianoil-gas.com/2012).
Η ΕΕ ο σημαντικότερος εμπορικός συνέταιρος
Η οικονομική ανάπτυξη του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκε μέσω επενδύσεων πετρελαϊκών εταιρειών του εξωτερικού, με κυριότερη επενδύτρια τηv British Petroleum (BP).
Ο σημαντικότερος εμπορικός συνέταιρος του Αζερμπαϊτζάν είναι η ΕΕ. Το συνολικό πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου του Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκε το 2010/11 από 14,7 σε 26,6 δισεκατομμύρια δολλάρια. Για τη Γερμανία το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό συνέταιρο στην περιοχή του Καυκάσου.

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin