Wednesday, August 05, 2015

Παραδόθηκαν τα στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες στον Πρίνο

Παραδόθηκαν χθες στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων που διεξήγαγε στον Πρίνο η Energean Oil & Gas.

Η παράδοση των δεδομένων αποτελεί συμβατική υποχρέωση της εταιρείας στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης της Περιοχής Εκμετάλλευσης του Πρίνου και δίνει τη δυνατότητα για πληρέστερη αξιολόγηση των προοπτικών που παρουσιάζει ο τομέας της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή, που είναι η μοναδική από την οποία παράγεται σήμερα πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές συνολικής έκτασης 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με στόχο τη βέλτιστη εκτέλεση του γεωτρητικού προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και τον εντοπισμός πιθανών νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της παραχώρησης του Πρίνου.

 [ imerisia.gr]
5/8/15
------------------

  • Νέα 3D σεισμικά για τον Πρίνο
Ν. Λυγερός
Ενώ παλεύουμε για την ελληνική ΑΟΖ, είναι καλό να βλέπουμε και τα προγράμματα που γίνονται εντός ελληνικής κυριαρχίας, γιατί μπορούν να δώσουν παραδείγματα δράσης, όταν πρόκειται για νέα δεδομένα. 


Και ακριβώς αυτό γίνεται τώρα με τα 3D σεισμικά δεδομένα του Πρίνου που παρέδωσε η Energean στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω ΥΠΑΠΕΝ. Αυτές οι νέες σεισμικές έρευνες έγιναν στον Πρίνο μεταξύ 14 Ιουνίου και 17 Ιουλίου. 

Τώρα μπορούμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής και μάλιστα με εικόνες τριών διαστάσεων, που είναι βέβαια πιο αποτελεσματικές,, όταν προετοιμαζόμαστε για γεώτρηση. Η περιοχή που ερευνήθηκε έχει συνολική έκταση 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Καθώς το κόστος για εικόνες 3D είναι της τάξης των 400 Ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η έρευνα θα κόστισε 136 χιλιάδες Ευρώ. 

Αυτή η επένδυση έγινε για να εντοπίσουν και νέα κοιτάσματα, αλλά βέβαια και βέλτιστη εκτέλεση του γεωτρητικού προγράμματος, αφού αυτό βρίσκεται όντως σε εξέλιξη. Παράλληλα, η Energean έχει προσφέρει στην κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια (25%) και Calfrac Well Services Ltd (75%), όλα τα δεδομένα που έχουν αναλυθεί από περιοχές οι οποίες εντάσσονται στην ανενεργό παραχώρηση του Θρακικού Πελάγους που καλύπτει μια έκταση της τάξης των 1600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, έχει μια πρακτική βάση και με τις μελέτες τέτοιου τύπου μπορούμε να δούμε επί του πρακτέου και τι οφείλουμε να κάνουμε και Νότια της Κρήτης, για να προσελκύσουμε νέες γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. 
lygeros.org
5/8/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Blog Widget by LinkWithin